Klar i Kulden

2021-03-11

Jeg har stået På Hahnenkamm i Kitzbühel, Østrig, i snestorm - Jeg har overnattet i den Afghanske ørken i minus 15 grader, jeg er blevet taktisk indsat i -37 ºC kulde 200 km nord for polarcirklen, men det koldeste sted i verden, det er mit fædreland Danmark.

Temperaturen når ikke så langt som nogle af de andre steder (dog har der været enkelte nætter i 2021 med minus 15 grader) men, vi er omgivet af vand, så der er meget fugt i luften, og derfor føles det bare meget være end en tør kulde, det er også derfor at det er lettere at løbe i 40 ºC i ørkenen, end det er at løbe i 25 ºC i danmark.


Heldigvis kan man selv gøre meget - Også for ungerne, og det er oftest dem der har de største problemer, da deres fedtlag er tyndere end vores.

Det største problem er når der skal soves, for det første er det typisk om natten hvor der bare er koldere, men man er også stille liggende, så man generere ikke selv samme grad af varme, men man er nødt til henover dagen at varmeregulere.

 • Hav så lidt tøj på som muligt, helst blot undertøj (Komforttemperaturen på soveposer er udfra at du har undertøj på) - Jeg har dog selv altid Strings på - Strings er langt netundertøj, hullerne skaber et isolerende luftlag - Husk at alt der er i posen skal opvarmes ag din krop.
 • Kolde fødder, kan ødelægge enhver søvn, men det er der råd for, tag ikke strømperne af, men træk dem lidt ud over tæerne, dette vil skabe en luftlomme som yder isolering. Læg dit tøj ned i bunden af soveposen (hvis ikke du udfylder den helt) og pak evt dine fødder ind i det, er din sovepose meget for lang, så afkort den, nogle soveposer har løkker indvendig så du kan binde sammen, andre har decideret snore, men har din sovepose ingen af delene, så brug en pakke elastik (sådan en som du også bruger til din bivuak) og bind den rundt om posen.
 • Det største varmetab når du er i posen kommer fra dit hovede. - Dette gælder også når du er ude - sørg derfor for at du bruger soveposens hætte, eller hvis du som jeg ikke altid kan lide det, så sørg for at have hue på - Jeg benytter selv en Dun hue når jeg skal sove (den er ikke god når man går, da dun og sved bare er en skidt kombo), få løftet hovdet fra jorden, enten med en pude, eller du kan bruge din skaljakke indlagt i en vandtæt pose, og så lave en god pude.
 • Det tørre tøj, det er til lejren, bliver dit tøj fugtigt eller vådt når du går, så lad være med at skifte, når du går genererer du varme, og du vil derfor varme tøjet op, og evt. svede. og så er du lige vidt, du vil så alligevel være fugtig, så det tørre tøj er når du står stille.
 • Strømper, er noget af det vigtigste, ingen kan lide at fryse om tæerne, og det kan man også når man går, jeg har altid uld strømper (jeg vil ikke komme ind på her med indersokker osv.) - Uld har den egenskab at det varmer selvom det er vådt, et godt råd er at have et par strømper liggende inde imod huden på skuldrene, dette gør at de vil være varme og måske tørre når de skal bruges, og samtidig giver det et slidlag for rygsækken. 
 • Gå, stå, gå, er et princip jeg lærer mine børn, når vi skal gå, så holder vi vores første pause efter 15-20 minutter, for så skal der varmereguleres (Og spænder osv skal kontroleres, og rygsæk evt, ompakkes til bedre vægtfordeling) ofte tager man et mellemlag af, har man slet ikke haft dette, så kan løsne tøjet i halsen, omkring håndledene, og selvfølgelig tage huen af - begynder man fryse så er dette også de steder du først og lettest kan gøre noget. I fjeldene når vi gik langt så havde vi faktisk kun vores jakke ud over en langærmet Strings og t-shirt, man bliver hurtigt forbavset over hvor meget varme kroppen afgiver når den først arbejder hårdt.
 • Løsen støvlerne ved hvil. Støvlerne skal når du går sidde tæt, men når der er pause så løsen dem op, og bevæg tæerne, det skaber friktion og varme, og ved længere pauser får du igen det isolerende luftlag som du kan opvarme forholdsvis nemt.
 • Varme tager tid, det almindelig fysik at jo koldere noget er, jo længere tid tager det at varme op, derfor, få varmen inden du er gennemkold, så går det hurtigere.

Og så lige et par gode råd:

 • Skal du, så skal du - Ud og tis i kulden, det kan godt være at soveposen er varm og udenfor er koldt, men at skulle holde sig ødelægger søvnen, og derved vil kulden også fylde mere - Din sovepose er også varm når du kommer ind igen, og så sover du godt
 • Vid hvor dine ting er, du skal kunne finde din hue, vindjakke sko osv i mørket når du skal ud, ellers så bliver det rigtigt koldt.
 • Tag et snebad - Sne er små krystaller, om morgenen så vask dig i sneen, det fjerner døde hudceller, det får gang i blodomløbet og det giver bare så meget mere varme når du er i tøjet